NieuwsNieuws 2020/2021

Eind 1953 ben ik geboren en in 1954 zette ik, aan de hand van mijn moeder, mijn eerste onzekere stapjes, op het voormalige sportcomplex aan de Kromme Zandweg/Carnissesingel, Mijn vader Henk speelde destijds in het 1e elftal van Spartaan’20. Ik heb veel mooie clubherinneringen en sommige zijn hopelijk ook leuk voor de lezers van onze website. Met de redactie heb ik afgesproken dat ik de komende maanden een aantal van de mooie herinneringen zal delen, met zaken die ook een linkje leggen naar onze club vandaag de dag.

Op ons terrein aan de Oldegaarde is er de afgelopen decennia veel gebouwd en verbouwd. Het resultaat, een schitterende accommodatie, mag er wezen. Toch zijn er ook nog zaken uit een ver verleden te vinden en die brengen mooie herinneringen boven. Het jubileumjaar bracht mij vaak terug naar die vroegere tijden.

  Zo heeft u zich misschien wel eens afgevraagd waar dat hek vandaan komt, dat u kunt vinden aan de zijde van ons hoofdveld. Dat hek bevindt zich voor het raam van de ruimte die tot 2012 behoorde bij de bestuurskamer. Ik noem dat altijd het “GOK-hek”. Dit is geen officiële benaming, maar een die al jaren door mij wordt gebruikt, om niet te vergeten wie de mannen zijn die het fraaie metalen kunstwerk hebben gemaakt. Dat waren namelijk de heren van der Gun (Bertus), Otte (Piet) en Kriek (Joop). Zij maakten dit hek op maat in 1956 om het zijraam van onze toen splinternieuwe kantine te beschermen tegen de keiharde ballen. Veiligheidsglas was toen nog zeldzaam!

  We voetballen sinds 1956 aan de Oldegaarde en bij allerlei nieuwbouwplannen (onder andere in 1970, 1980 en 1990), is veel helaas verloren gegaan. Denk aan onze prachtige oprijlaan met grote bomen en het daaraan gelegen en door Broeder Armand ontworpen monument “Ter nagedachtenis aan hen die ons ontvielen”. Of onze robuuste toegangspoort met twee kassahokjes en onze zelfgebouwde overdekte tribune aan de parkzijde van het toen anders gelegen hoofdveld. En zelfs onze eerste kantine en kleedkamers met de daarachter gelegen stinkende urinoirs. Soms mis ik ook dit, omdat het deel uitmaakte van mijn onbezorgde jeugd! Maar gelukkig, het GOK-hek uit 1956 is nog te vinden voor het raam van ons archief annex keukentje van het wedstrijdsecretariaat, tevens omroepcabine van spreekstalmeester bij thuiswedstrijden Hans Swaan.

Mooi dat dit fraaie kunstwerk na 65 jaar er nog is én nog steeds een functie heeft!

André Tolenaar