NieuwsNieuws 2021/2022

Morgen, 6 juni 2022, een memorabel moment in de historie: de laatste wedstrijd van Spartaan’20-1 in de geschiedenis van het zondag-voetbal. Een mooie gelegenheid om kort nog eens even stil te staan bij de meest memorabele momenten van Spartaan’20-1 in de achterliggende bijna 102 jaar.

Wat sowieso bijzonder is: de afsluiting vandaag is niet op een zondag, maar óók de start was niet op een zondag. Het begon allemaal op Koninginnedag dinsdag 31 augustus 1920, met een eerste oefenwedstrijd tegen een combinatie-elftal van Feijenoord. Daarna gaat R.K.S.V. Spartaan, zoals onze naam toen officieel luidde, competitie spelen in een van de vijf katholieke voetbalbonden die er toen landelijk waren: de Diocesaan Haarlemsche Voetbal Bond, kortweg DHVB, in de Tweede Klasse. De eerste wedstrijd is tegen het Delftse D.H.L., tegen het tweede team dan wel. De Delftse club is van 1915 en bestaat ook nu nog, spelend in de derde klasse zondag. Die eerste wedstrijd wordt met 4-2 verloren. De namen van de spelers klinken iets anders dan vandaag: deJonge, Pols, Geerts, Dalmeijer, de Reijer, Beijer, Beuvens, 2x Otte en 2x Kempen.

Twee seizoenen later spelen we (zonder intussen kampioen te zijn geweest) in de Eerste Klasse van de DHVB. En direct is er het eerste kampioenschap in 1923. In 1930 ontstaat er een overkoepelende katholieke voetbalbond, de Interdiocesane Voetbal-Competitie-Bond (IVCB). Spartaan-1 wordt in 1931 kampioen van de Tweede Klasse en promoveert naar de Eerste Klasse van deze bond. In 1936 weer kampioen en dan mag zelfs worden gespeeld om het kampioenschap van Nederland onder de vlag van de Roomsch-Katholieke Federatie (RKF), resultaat een derde plaats. In 1939 weer kampioen en dan wordt ook het landskampioenschap van de RKF behaald!

In 1940 is er een verplichte fusie van alle voetbalbonden tot één (K)NVB en wordt RKSV Spartaan 1920, zoals de officiële naam dan wordt (want er is al een De Spartaan in Amsterdam), ingedeeld in de 2e Klasse. Dat is dan het tweede niveau direct onder het topvoetbal met Feijenoord, Ajax, Sparta en ADO. In 1941 is er degradatie en volgen er 13 seizoenen in de 3e Klasse. Tweemaal, in 1949 en 1954, mag een promotie-/beslissingswedstrijd worden gespeeld, beide malen tegen DHZ en ook beide malen verloren. Maar spelen voor 17.000 respectievelijk 20.000 toeschouwers, dat kunnen maar weinig Spartanen in de historie zeggen!

In 1955 volgt toch promotie naar de 2e Klasse, maar is intussen ook het betaald voetbal ingevoerd. Een kampioenschap in 1958 leidt niet tot rechtstreekse promotie en de promotiewedstrijd wordt verloren. Toch komt dat succes er: in 1961 weer kampioen en dan wel promotie naar het dan hoogste niveau bij de amateurs, de 1e klasse. In 1964 gaat die status weer verloren en daarna volgt een lange periode als ‘eeuwige tweedeklasser’ die duurt tot 1982.

In het seizoen 1981/82 wordt onder leiding van trainer Rob van der Vorst het kampioenschap en promotie behaald. Er is dan intussen ook een Hoofdklasse als hoogste amateurniveau en die wordt twee seizoenen later bereikt. Op Hemelvaartsdag 31 mei 1984 wordt, omdat concurrent ADO eerder op de dag verliest, het kampioenschap al voor de wedstrijd gevierd. Onder trainer André van Gelderen wordt er dan twee seizoenen genoten van het top-amateurniveau. Maar in 1986 en 1987 volgen twee degradaties. En in 1988 kan de derde achtereenvolgende pas op het allerlaatste moment worden voorkomen in de historische beslissingswedstrijd tegen het Dordtse Emma: in de extra tijd van 3-1 achter naar 4-3 winst.

In 1990 wordt dan weer net de promotie gemist, maar is er toch een van de mooiste sportieve successen: met trainer Hans Maus wordt de KNVB districtsbeker gewonnen na 2-0 winst op Rijswijk en dat levert een plaats op in de eerste ronde van de ‘grote’ beker, later dat jaar tegen FC Eindhoven.

In de jaren negentig gaat het sportief niet geweldig met Spartaan’20-1. In 1995 degradatie naar de 3e Klasse, in 1996 kan pas op de laatste dag een afdaling naar zelfs de 4e Klasse worden voorkomen. In 1997 toch weer de weg omhoog naar de 2e Klasse met de trainers Hans van der Toorn en Henry Rutten, maar in 1999 opnieuw degradatie. Een jaar later wordt dat weer goedgemaakt met promotie onder trainer Miguel Munoz.

In het eerste decennium van deze eeuw volgt opnieuw sportieve teleurstelling voor Spartaan’20-1. In 2008 is er opnieuw de degradatie naar de 3e Klasse. Twee jaar later in 2010 zorgt trainer Patrick Kok voor het herstel en zijn we weer kampioen.

We willen, in lijn met het al zeer vele jaren hoge niveau van de jeugdafdeling, de volgende stap omhoog ook graag maken. Maar dat duurt toch nog even. In 2017 is het trainer Gokan Akgoz die ons naar de 1e klasse brengt. Sindsdien zijn wegens corona slechts drie van de vijf seizoenen uitgespeeld, dit jaar eindigend op een keurige vijfde of zesde plaats. Gaat een treetje hoger ons de komende jaren wellicht lukken? We gaan het voortaan beleven op de zaterdag!

 

Kom op Tweede Pinksterdag onze laatste ‘zondag’wedstrijd van Spartaan’20-1 mee beleven!