GELD
De ontwikkelingen omtrent de Super League volgen elkaar in rap tempo op. Wilde ik gisteren schrijven dat ik blij was met het initiatief geleid door de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan omdat dit het einde zou inluiden van geldmachines als Real, Juventus, City, United en Barcelona die het voetbal al jaren kapot maken, vandaag is het initiatief al weer beland op de schroothoop bij Sport7, destijds ook zoân megalomaan idee.
Gaat u na.
Als Feyenoord tegen Ajax speelt ben ik voor Feyenoord. Waarom? Ajax heeft betere spelers, is sportief en financieel gezonder, maar ik ben geboren op 500 meter van de Kuip en dat raak je nooit kwijt! Maar als Ajax of PSV tegen AS Roma of Olympiakos spelen, ben ik voor de Nederlandse club. Net zoals Formule 1 en vrouwenvoetbal me pas begonnen te interesseren toen âonzeâ Nederlandse vertegenwoordigers begonnen te presteren. Chauvinisme heet dat geloof ik. Ik ben blijkbaar niet zoân goede neutrale toeschouwer.
Natuurlijk kan ik genieten van mooie acties van Messi, Neymar, of Ronaldo, maar als ik moet kiezen tussen een wedstrijd van Juventus tegen Atletico of een wedstrijd van Feyenoord tegen Wolfsberger, dan kies ik voor de wedstrijd van Feyenoord. Zeker als ik ook nog eens een fortuin moet neertellen voor die wedstrijd uit de Super League die ongetwijfeld achter de decoder zit. Voetbal is zoveel meer dan alleen winnen of verliezen. Langs de lijn staan bij Spartaanâ20 1 bijvoorbeeld en in de rust in de kantine met de maten ouwehoeren en met een schuin oog kijken naar Feyenoord op de tv.
Ik denk dat de meeste voetballiefhebbers in Europa zo zouden hebben gereageerd. De megalomane voorzitter van Real Madrid die zijn miljarden heeft verdiend in de bouwwereld, schat dat blijkbaar anders in. Want zonder de Super League is voetbal in 2024 volgens hem dood.
Wat hij bedoelt, is dat hij met Real jaren een beleid heeft gevoerd dat zijn club op de rand van de afgrond heeft gebracht. Dank zij zijn politieke connecties was hij in staat om de schuld van 300 miljoen van de club af te lossen door een paar velden in het centrum van Madrid voor 500 miljoen aan de overheid te verkopen en in te ruilen voor een prachtig trainingscomplex in een buitenwijk. Daarna was hij verantwoordelijk voor elke grote aankoop van de Galacticos, elk jaar weer de werelds meest opzienbarende en duurste spelersaankoop tot dat moment: Figo, Zidane, Beckham, Bale, Ronaldo, enz. Dåt beleid en het feit dat andere clubvoorzitters of -eigenaren zijn voorbeeld volgden, heeft het voetbal al jaren geleden in gevaar gebracht. Het betaald voetbal is al jaren niet meer van de fans, maar van steenrijke Amerikanen, Russen, Arabieren en Chinezen die helemaal geen binding hebben met de sport, maar uit zijn op geld. Voetbal is voor hun alleen content die ze nodig hebben om omzet te generen. Maar voetbal kun je niet regisseren zoals Netflix, dat de content creëert die ze nodig heeft om omzet te maken. Voetbal is emotie. Jammer eigenlijk dat die Engelse geldmachines dat nu ook hebben ingezien.
En het amateurvoetbal, Spartaan? Â Zwart-Witâ28, Leonidas, TOGR en vele clubs in onze omgeving zijn kapot gegaan aan bestuurders die op hun niveau het voortbestaan van de club ondergeschikt maakten aan hun eigen blinde ambitie. Laten we er voor zorgen dat het Spartaan nooit zo zal vergaan.
Peter Huisman